Automatinė šėrykla kitaip

Noriu pasidalyti nuotraukomis ir žiniomis apie automatinę šernų šėryklą, kurios idėją nukopijavau nuo YouTube vaizdo įraše matytos savadarbės kiaulių šėryklos išradingo JAV fermerio ūkyje. Akis užkliuvo už paprastos ir tvirtos konstrukcijos, kuri gali tarnauti ilgai ir patikimai.

Šėrykla gaminama iš 200 litrų metalinės statinės su dangčiu, kuris užspaudžiamas metaliniu lanku (antrinėje rinkoje statinės kaina svyruoja nuo 5 iki 10 eurų). Statinės apačioje išpjauname gabalą skardos ir vietoj jo įviriname skardos plokštę, taip gauname piltuvėlio principu pagrįstą konstrukciją. Prie dugno priviriname keturis 20 cm ilgio strypus (kojas), kurie įsminga į žemę ir neleidžia begėdžiams pajudinti ar nuversti šėryklos. Belieka tik pritaisyti dangtelį ir pripilti pašaro.

Kadangi Lietuvai nepasisekė su kiaulių maru ir daugybė šernų krito nuo šios ligos, automatinės sandarios šėryklos, atitinkančios visus medžioklės įstatymus, yra labai aktualios. Šioje šėrykloje telpa apie 100 kg pašarų. Automatinė šėrykla paremta gravitacijos principu, kuomet suėsti pašarai patys sukrenta į apatinę šėryklos dalį, taip ją papildydami.

Apatinis dangtis lengvai pakeliamas – tą šernai išmoksta per penkias minutes. Paleidęs šėryklą į eksploataciją pamaniau, kad metalinis dangtis kels didelį triukšmą, tačiau supratau, kad šernai nėra tokie kvaili. Po keleto skardžių tarkštelėjimų jie įsigudrina labai tyliai pakelti dangtį ir net valandą skanaudami nesukelti jokio triukšmo.

Šėryklą pastatau reikiamu kampu, kad šernas visuomet atsistotų šonu, taip jį lengviau įvertinti šaunant ar tiesiog norint padaryti gerą nuotrauką. Vienas didžiausių pliusų tas, kad pašarai visada sausi ir atitenka tik šernams, nes daugiau nė vienas stebėtų žvėrių nesugebėjo pakelti dangčio ir pasimėgauti skanėstais.

Žinoma, jeigu norite, apatinį dangtį galite paremti pagaliu, kad pripratintumėte baikštesnius šernus prie naujo daikto ar tiesiog leistumėte pasimaitinti įkyriai ratus sukančiai usūrinių šunų porelei.

Publikuota: Medžioklė, Liepa 2016

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *